ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Διαβάστε τις συνεντεύξεις
Λορέν Ελ-Γκόζι - FNASAT-Gens du voyage
Ο Λορέν Ελ-Γκόζι είναι ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας των Αλληλέγγυων Ενώσεων προς τους Τσιγγάνους και τους Ανθρώπους του Ταξιδιού της Γαλλίας. Υποστηρίζει πως όλο το νομικό πλαίσιο για την εργασία των Ρουμάνων Ρομά στη Γαλλία έχει στηθεί για να τους κρατά σε κατάσταση παρανομίας, καθιστώντας τους τον τέλειο αποδιοπομπαίο τράγο...
-Μπορείτε να μας εξηγήσετε την πολιτική των απελάσεων αυτού του καλοκαιριού;
Εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί απελαύνει τακτικά Ρομά. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι καινούργιο. Το 2007 οι απελαθέντες Ρομά ήταν 2.500, το 2008 ήταν 8.500 και το 2009 ήταν 11.000. Τον Αύγουστο του 2010 υπήρξαν 1.000 απελάσεις Ρουμάνων Ρομά, δηλαδή ούτε περισσότεροι ούτε λιγότεροι απ’ την προηγούμενη περίοδο. Δύο είναι τα καινούρια στοιχεία: απ’ τη μία η θεαματικοποίηση, η στοχοποίησηση της πολιτικής της ασφάλειας εναντίον των Ρομά μεταναστών με ρουμανική καταγωγή. Απ’ την άλλη, το γεγονός ότι σήμερα η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα «απελαύνουμε Ρομά», άρα στοχεύουμε ένα πληθυσμό σε σχέση με την καταγωγή του, αληθινή ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη στο μυαλό του την ενίσχυση της πολιτικής ασφαλείας. Έχουμε αποδείξεις, ειδικά στο θέμα αύξησης των απελάσεων και της αποψίλωσης των καταυλισμών, ότι έχουν προβλεφθεί κάποιους μήνες πριν. Άρα η κυβέρνηση είχε κατά νου να ενδυναμώσει την πολιτική ασφάλειας, το είχε προγραμματίσει πριν τον Ιούλιο, και συνέβη αυτό το δραματικό γεγονός, το οποίο χρησιμοποίησε ως αφορμή ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει τη μεγάλη αυτή καμπάνια ασφάλειας στοχοποιώντας έναν πληθυσμό.
-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν προσπαθεί να διώξει τους Ρομά αλλά να καταπολεμήσει την παραβατικότητα...
Υπάρχουν παραβάτες, όπως παντού. Υπάρχουν αλήτες, υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τους άλλους. Υπάρχουν ιστορίες αναπήρων που τους βάζανε στο πεζοδρόμιο για να ζητιανέψουν, αλλά υπερβολικά λίγες. Το κυρίως πλημμέλημα που μπορούμε να φορτώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση. Γι’ αυτό απελαύνονται. Αλλά οργανωμένο έγκλημα σχεδόν δεν υπάρχει. Εμπόριο παιδιών υπήρξε σε 1, 2 περιπτώσεις ανά χιλιάδες ανθρώπους, αλλά το να πούμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια οργανωμένη εγκληματικότητα και ότι αυτός είναι ο λόγος απέλασης τους είναι απλώς ψέμα. Αν θεωρήσουμε ότι όσοι βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση είναι παραβάτες, προφανώς έχουμε χιλιάδες παραβάτες Ρομά. Άρα όλα εξαρτώνται απ’ το τι μετράμε και μπορούμε να κάνουμε τις στατιστικές να δείξουν ότι θέλουμε.
-Είναι εύκολο για τους Ρομά να αποκτήσουν τα χαρτιά που χρειάζονται ώστε να μείνουν νόμιμα στη Γαλλία;
Είναι σχεδόν αδύνατον, εξαιτίας των μεταβατικών μέτρων. Για να μπορέσεις να μείνεις στη Γαλλία πρέπει να έχεις άδεια παραμονής. Προϋπόθεση για την άδεια παραμονής είναι να έχεις συμβόλαιο απασχόλησης, δηλαδή πρέπει να βρεις έναν εργοδότη. Για τους Ρομά ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει έναν φόρο στο γραφείο μετανάστευσης από 800 έως 1600 ευρώ. Σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί εργοδότες που έχουν την όρεξη να απασχολήσουν οπωσδήποτε ένα Ρομά και να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Τέλος, όλα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τη διεύθυνση απασχόλησης και εργασίας της νομαρχίας. Αυτό παίρνει 2,4,6 μήνες… Κατά τη περίοδο αυτή ο εργοδότης έχει βρει κάποιον άλλον και ο Ρουμάνος Ρομά έχει διωχθεί 3 φορές απ’ το έδαφός του. Επομένως στην πραγματικότητα όλα έχουν φτιαχτεί ώστε να μην βρει δουλειά, να μην μπορεί να ενταχθεί και άρα να βρίσκεται σε παράνομη κατάσταση.
-Το γαλλικό κράτος λέει ότι δεν πρόκειται για απελάσεις αλλά για εθελούσιο επαναπατρισμό, αφού τους δίνεται και οικονομικό βοήθημα…
Όταν η αστυνομία φτάνει σ’ ένα καταυλισμό Ρομά, ανακοινώνει τις απελάσεις. Τους λέει είτε θα σας απελάσουμε με τον κακό τρόπο, είτε σας δίνουμε 300 ευρώ και φεύγετε. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για απέλαση, αλλά για εθελούσια επιστροφή. Η γαλλική κυβέρνηση παίζει μ’ αυτό, αφού οι άνθρωποι φεύγουνε εθελούσια και επιπλέον τους δόθηκαν και χρήματα… κοιτάξτε πόσο γενναιόδωροι είμαστε! Πρόκειται προφανώς για μια μεγάλη υποκρισία. Αναγκάζονται να φύγουνε και προφανώς προτιμούν να φύγουν με 300 ευρώ παρά να φύγουν σε μια μεταγωγική κλούβα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα 300 ευρώ κοστίζουν φθηνότερα στη γαλλική κυβέρνηση απ’ το να τους βάλουν 2 μέρες σ’ ένα κέντρο κράτησης πριν την απέλαση. Αλλά οι Ρομά δεν μπορούν να πουν ότι απελάθηκαν. Έφυγαν εθελουσίως.
-Η στοχοποίηση των Ρομά έγινε και με επίσημο τρόπο;
Δημοσιεύτηκε πράγματι η εγκύκλιος της 5 Αυγούστου, που προοριζόταν για όλες τις νομαρχίες και τις χωροφυλακές, που έλεγε να καταστρέψουν συγκεκριμένα τους καταυλισμούς των Ρομά. Στόχευε, δηλαδή, έναν πληθυσμό σύμφωνα με τα εθνοφυλετικά χαρακτηριστικά. Ο υπουργός είπε πως δεν την υπέγραψε, δεν την είδε. Δεν είναι φυσικό. Ή δεν κάνει τη δουλειά του ή διηγείται παραμύθια. Από τη στιγμή που σ’ ένα νομοθετικό κείμενο μιλάμε για Ρομά, δηλαδή για έναν πληθυσμό που έχει ένα εθνοφυλετικό χαρακτήρα αληθινό ή υποτιθέμενο, πρόκειται για ρατσιστική πολιτική. Προσοχή, τα λόγια έχουν νοήματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι απλά ξενοφοβική. Όταν απελαύνουμε Ρουμάνους μπορούμε να πούμε ότι είναι ξενοφοβική, αλλά όταν απελαύνουμε Ρομά επειδή είναι Ρομά και το γράφουμε κιόλας, μιλάμε για ρατσιστική πολιτική.
-Θα μπορούσε μια τέτοια πολιτική να είναι αποτελεσματική;
Οι Ρομά με καταγωγή τη Ρουμανία βρίσκονται στη Γαλλία εδώ και 20 χρόνια. Είναι γύρω στους 12 με 15 χιλιάδες. Όχι περισσότεροι ούτε λιγότεροι. Πέρυσι απελάσαμε 11.000, παρ’ όλ’ αυτά έχουμε ακόμα 15.000, που σημαίνει ότι οι 11.000 ξαναγυρίσανε. Άρα σίγουρα μιλάμε για μια μη-αποτελεσματική πολιτική, αφού ξοδεύουμε πολλά λεφτά, για να απελάσουμε κόσμο που θα ξαναέρθει. Καταστρέφουμε σπίτια ανθρώπων που θα επανεγκατασταθούν 500 μέτρα ή 3 χιλιόμετρα πιο δίπλα. Απελαύνουμε κόσμο που βρίσκεται σε ακραία επισφάλεια, που ήρθε στη Γαλλία γιατί διώχθηκε στη Ρουμανία, δεν έβρισκε δουλειά, δεν είχε κάτι για να ζήσει, έκαιγαν τα σπίτια τους. Και τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι σκύλοι που κυνηγάμε από δω κι από εκεί. Όλοι οι Ρομά Ρουμάνοι που απέκτησαν το δικαίωμα να δουλέψουν στη Γαλλία, άρα και τη δυνατότητα να μείνουν νόμιμα στη Γαλλία, όλοι αυτοί εντάχθηκαν, πήγαν τα παιδιά τους σχολείο, βρήκαν μια κατοικία, έχουν δουλειά και ορίστε δουλεύουν, παράγουν, συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο, στην ποικιλότητα της Γαλλίας. Όλοι. Αυτούς που απελαύνουμε είναι αυτοί που τους απαγορεύουμε τη δουλειά.
-Δεν είναι μόνο η Γαλλία που έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική…
Βρισκόμαστε εξαιτίας των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών σε μια κατάσταση κρίσης χρηματικής, οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής, ηθικής, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα. Σ’ αυτές τις καταστάσεις κρίσης, οι άνθρωποι, οι κυβερνήσεις, έχουν την τάση να κάνουν 2 πράγματα: να αναδιπλώνονται στους εαυτούς τους απ’ τη μία και να χρεώνουν όλες τις δυσκολίες στους άλλους. Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι δυστυχώς σ’ αυτή την αναδίπλωση και στοχοποιούν για τις δυσκολίες το συγκεκριμένο ξένο, τον φτωχό ξένο, τον διαφορετικό ξένο. Σ’ αυτή την ενοχλητική ιδεολογία προφανώς ο Ρομά είναι ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος!